Fra blogger til forfatter

Fra blogger til forfatter

Rejsen fra blogger til forfatter starter en tidlig morgen sidst i januar tilbage i 2013. Igennem længere tid havde flere piger i mit løbenetværk opfordret mig til at lave en hjemmeside med mine salater, det blev kimen til, at jeg oprettede facebooksiden ”SalatTøsen”.

Det første år med SalatTøsen var ren leg. Jeg gik derhjemme i min fritid som blogger og tryllede salater, og facbook universet voksede støt. På det tidspunkt havde jeg slet ingen tanker om et forfatterskab, jeg betragtede SalatTøsen som min hobby. En hobby der dog blev mere og mere krævende, i takt med at siden blev steg i popularitet. Men rejsen fra blogger til forfatter var i gang. 

I slutningen af 2013 blev jeg første gang kontaktet af et forlag. De ville gerne lave en salatbog med mig. Vi var i dialog og forhandlinger et halvt års tid – men rammerne for samarbejdet var ikke de rigtige. I mellemtiden begyndte de første mails at tikke ind fra følgere, der ville vide, om jeg mon havde udgivet en bog.

I efteråret 2014 bankede det næste forlag på døren. På det tidspunkt var jeg så småt begyndt at skrive på en bog, skelet og rammer lå klar, men det pågældende forlag troede ikke på konceptet for min første bog i sin form, og jeg måtte sande, at vi ikke var det rigtige match. I begyndelsen af 2015 begyndte der så at komme en del konkrete henvendelser fra følgere, der gerne ville købe mine bøger. Interessen var der altså, og den var stigende. Så jeg vidste, at der var et marked for en SalatTøs bog.

I forsommeren 2015 tog jeg selv teten og kontaktede forlagschefen for nonfiktion på Politikens Forlag med henblik på en udgivelse. På det tidspunkt var min første salatbog næsten allerede skrevet, alle opskrifter var testet af i mit køkken, jeg manglede faktisk kun et forlag at udgive sammen med. Heldigvis havde både forlaget og jeg samme tanker om min første bog, og allerede inden for få uger sad jeg med min første bogkontrakt i hånden. Så gik det ellers stærkt. Manus blev afleveret sidst på sommeren, alle billeder blev taget i december og januar, i februar blev bogen layoutet og sat op – og sidst i april 2016 udkom så min første bog ”Salattøsen – salater hele året rundt”.

Fra blogger til forfatter
Min 1. bog er netop godkendt til tryk. Jubi…..!

Mine forventninger til bogen var egentlig relativt beskedne, hvis jeg kunne inspirere bare en brøkdel af mine dengang 80.000 følgere, var succesen hjemme for mig. Og det kunne jeg. Allerede 14 dage inden bogens udgivelse, var 1. oplag solgt, og forlaget måtte sætte 2. oplag i trykken. Jeg havde selv købt 500 bøger, som jeg skulle sælge i min webshop henover sommeren. Jeg måtte melde udsolgt på min hjemmeside efter 48 timer. Bestseller-succesen var en realitet, og jeg måtte bestille 2.000 nye bøger hjem.

Fra blogger til forfatter
2.000 nye bøger direkte fra trykkeriet. En glad polsk fragtmand og en glad SalatTøs

I dag er min 1. bog trykt i over 50.000 eksemplarer og bliver udgivet i udlandet i 2018. Min 2. bog ”Kål – hele året rundt”, der udkom i Danmark for en måned siden, er nu trykt i 15.000 eksemplarer og udkommer i dag på det svenske forlag ”Polaris” og som det næste i Tyskland.

Vejen fra blogger til forfatter varede altså 2½ år, en både sjov og udfordrende rejse, som jeg bestemt ikke ville have været foruden. Undervejs har jeg måtte træffe en lang række beslutninger, der mest af alt har handlet om principper. De første 3 år kunne jeg på ingen måde leve af SalatTøsen, da jeg ingen indtægter havde. Alligevel sagde jeg nej tak til reklameindtægter på min hjemmeside. Og jeg valgte alle former for sponsorater, gaver, rejser og andre lukrative tilbud fra. Det handlede jo netop ikke om at reklamere for andre. Men om at sætte fokus på gode råvarer, mad med saft og kraft og om at finde glæden ved at arbejde med salater i sit køkken. I dag kan jeg godt leve af SalatTøsen, da jeg nu har bogindtægter, holder foredrag og workshops og driver webshop med alt inden for økologiske nødder, tørret frugt, olivenolier, balsamicoer samt en lang række forskelligt køkkenudstyr. Men rejsen hertil har bestemt været udfordrende.

Fra blogger til forfatter
Event med SalatTøsen i Kolding

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan jeg kan blive ved med at finde på. Og svaret er egentlig ret enkelt. Mit liv ER salater. Jeg elsker salater, drømmer om salater og tænker ret basalt salater fra morgen til aften. At lave salater er en kreativ proces for mig, og jeg benytter hver en lejlighed til at surfe på nettet, gå i naturen eller på grønttorvet for at blive inspireret. Mit salatværksted er min helle. En utømmelig kilde, der hele tiden er lige ved at flyde over. Og jeg kommer aldrig til at slippe hverken mine salattøser eller mine salater. For jeg er stadig en tøs.

Det var den korte version af rejsen fra blogger til forfatter 🙂 

 Kærligst, Mette