Handler du lokale råvarer?

Lokale råvarer

Handler du lokale råvarer? Det spørgsmål bliver jeg tit stillet til foredrag eller events. Det er jo hipt. Og bæredygtigt. Men faktisk er det de færreste, der køber lokale råvarer. Det er ofte for besværligt, der er for lille et udbud, det er for dyrt – eller for tidskrævende. Undskyldninger er der masser af.  Selvom der ligger en lang række stolte grøntsags- og frugtavlere i mit nærområde, har jeg også selv haft svært ved at praktisere mit ønske om at støtte de lokale avlere. Et nyt initiativ maner nu alle fordommene til jorden. I et hug. Nu er det både nemt, billigt, nuancerende og sjovt.

Madsamling – det nye lokale madmarked

Jeg havde godt læst om det. Og hørt om det. Men det var først, da min mand lagde en bestilling hos den lokale Madsamling, at jeg for alvor fik øjnene op for det nye koncept. I korte træk fungerer det således, at du opretter en profil på www.madsamling.dk og vælger den tætteste Madsamling. I Europa findes der p.t. over 900 madsamlinger, i Danmark er vi i den begyndende fase. I skrivende stund er der 24 lokale madsamlinger og to under opbygning, madsamling er derfor ikke landsdækkende endnu men under etablering.

Rent praktisk bestiller du dine varer online hos din lokale madsamling. De typiske varegrupper er grøntsager, frugt, brød, ost, drikkevarer, måltidskasser, æg, kød, fjerkræ og andre forædlede varer som bacon, marmelader, koldpressede juicer m.m. Ved bestilling kan du sortere på økologiske eller konventionelle varer, så du nemt kan finde dine favoritter og på den måde også tage et valg. Hver uge arrangerer den lokale madsamling så et opsamlingsevent, hvor du henter dine varer. Samme sted og tid hver uge. Og som en ekstra lille bonus står avlerne selv og udleverer de bestilte råvarer til dig personligt.

Lokale avlere
Udlevering af lokale råvarer

Hvorfor lokale råvarer?

Lad mig sige det lige ud. De råvarer, jeg har hentet hos min lokale Madsamling, har været af så høj kvalitet, at jeg faktisk aldrig har set noget lignende. Friske, struttende og velsmagende råvarer, lige hentet op af jorden eller ned fra træet. Den korte afstand fra jord til bord gør, at holdbarheden er langt længere i dit køleskab, mine kålhoveder, gulerødder og pærer fra forrige uge er stadig lige så sprøde og saftige. Der er også et helt specielt særpræg over lokale råvarer med sin særlige karakteristiske skævhed. Du får både bulede æbler med små charmerende pletter og porrer, der aldrig ville passe ned i detailhandlen, fordi de er for skæve og lange. Der er også jord på de fleste grøntsager, men for mig er det en del af charmen og oplevelsen. Jeg får sjæl med oveni. Og der hersker en særlig stolthed over at se en lokal avler pakke de råvarer, han eller hun hver dag går og passer.

Hvordan kommer jeg i gang?

Tag et kig på www.madsamling.dk. Er du avler – eller kender du en lokal avler, er det måske også noget? Jeg er i hvert fald forelsket i tanken om at handle lokale råvarer. Det giver mening med så kort afstand fra jord til bord, både fordi råvarerne forbliver så friske, vi støtter de danske og lokale avlere og undgår grøntsager fragtet tværs igennem Europa i køle-biler, hvor de mister al spændstighed og identitet.

Lige nu er der sæson for kål. Kig med her og se én af mine yndlingskålsalater Coleslaw med grønkål og spidskål

Kærligst, Mette