Bliv klogere på antiinflammatorisk mad

Oprettet d. under Antiinflammatorisk

Bliv klogere på antiinflammatorisk mad

 

Hvad er inflammation i kroppen?

Vores krop er en enestående og velkalibreret maskine – et sandt kraftcenter, der kan helbrede det meste fra infektioner og sår til forstrækninger. 

Vi kender alle, hvordan en klemt finger hæver og bliver rød omkring klemstedet. Årsagen skal findes i, at vores immunforsvar sender masser af blod til området for at indkapsle og reparere cellerne. Det kaldes inflammation og er kroppens egen forsvarsreaktion, når der sker skade på cellerne.

Kroppens immunforsvar kan dog også gå i selvsving og producere alt for høje inflammations-niveauer, der kan være til fare for både vores velvære og sidste ende vores liv. Det er alment veldokumenteret, at moderne industrimad, sukker, rygning, alkohol, stress og for lidt søvn er en cocktail, der fremmer netop høje inflammationsniveauer i kroppen. 

Mange danskere lider desværre af for høje inflammationsniveauer i kroppen, og det er et langt stykke henad vejen en medvirkende årsag til danskernes skræntende sundhed og velvære i hverdagen. Høje inflammationsniveauer indgår nemlig som katalysator i en lang række sygdomme som eksempelvis hjertekarsygdomme, diabetes og gigt.
Men også i udviklingen af kræft, tarmsygdomme, demens og Parkinsons sygdom.

Hvordan modarbejder jeg et højt inflammationsniveau?

Man kan imødegå høje inflammationsniveauer i kroppen ved at spise og leve antiinflammatorisk.  Det betyder hjemmelavet mad med masser af kål, grove grøntsager, bær, fede fisk, bælgfrugter, fuldkorn, probiotiske produkter, frø, kerner og nødder garneret med et ordentligt skud motion.

Der er som sådan ikke noget hokus pokus i at leve antiinflammatorisk, det handler om at skrue på de rigtige knapper og spise langt mere plantebaseret mad for derigennem at styrke dit immunforsvar på den lange bane.

Hvad skal jeg spise?

•    KÅL, gerne masser af de grove typer, min. 200g om dagen
•    PLANTER, spis masser af frugt og grønt efter årstiderne, gerne 1000g om dagen (her tæller kålen med). Husk at spise de blå bær, der er ekstra rige på antioxidanter.
      Vi drikker ex. aroniashots hver morgen.
•    INGEFÆR, lav et shot til morgenmaden eller brug det i wokretter
•    MUFA, prioriter monoumættet fedt fra avokado, nødder og ekstra jomfruolivenolie
•    FULDKORN OG FIBER, vælg altid fuldkornsvarianterne og prioriter glutenfri varianter
•    PROBIOTISK MAD, vælg syrnede produkter og fermenterede fødevarer
•    15-20g OMEGA-3 om ugen. Spis fed fisk som makel, sild, laks eller ørred.

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar