Salater til jul

Salater til jul

I den sidste uges tid har jeg fået rigtigt mange mails omkring salater til jul. Julen er en tid, hvor vi hygger med familien og spiser god mad. Nogle gange lidt for meget – og i isærdeleshed også tung mad. Derfor er det blevet mere og mere almindeligt at supplere den lidt fede julemad med friske salater til jul.

Lige så længe jeg kan huske tilbage, har vi i min familie spist både and og ribenssteg. Men her for 6-7 år siden begyndte vi også at supplere den fede og kraftige julemad med syrlige og sprøde salater. Især kål-salater giver et godt modspil til den fyldige and, min egen erfaring er i hvert fald, at jeg kommer bedre igennem julen og undgår problemer med maven, hvis jeg får mine daglige grøntsager.

I år har jeg valgt at rejse sydpå i julen og vil derfor nok mest fejre jul i det mediterranske køkken. Men I skal da på ingen måde snydes for nogle gode salater til jul – og en spritny nytårs-salat. Jeg har valgt fire salater – en sprød juleaften-salat med grønkål og rødbedesyltede pærer, der går særligt godt i spænd med opskriften på min hjemmelavede stegte rødkål. Det er uden overdrivelse verdens bedste lune rødkål, den slår bare den færdigkøbte rødkål med flere længder. Du finder også en sprød salat til julefrokost-bordet med citronmarineret rødkål og knas samt en sprød og delikat salat til nytårsmenu’en.

Per’s Julerødkål

Per Julerødkål er den perfekte ledsager til juleanden akkompagneret af en sprød grønkålssalat. Rødkålen er helt særlig, da her er tale om karameliseret rødkål vendt med tørret frugter, blåbær, æblemost og vanilje. Rødkålen holder sig i op til 8 uger på køl, så lav endelig rigeligt. Gem den i køleskabet og varm den op i lidt andefedt lige før servering.

 

Juleaften-salaten med grønkål og rødbedesyltede pærer

Der er dømt sprødhed og sødme i den friske grønkålssalat med syltede pærer. Salaten er en ren vinder til den fede juleand og de brunede kartofler. Du kan sagtens forberede det hele om formiddagen og så blande grøntsager, knas og frugt med dressing lige før servering.

 

Julefrokost-salaten med citronmarineret rødkål, figner, æbler og knas

I min julefrokost-salat marinerer jeg kålen i citron. Det gør den syrlig, aromatisk men også fløjlsblød. Den sprøde kål ledsages af figner, æbler, bladselleri, granatæble og pekannødder. En eksplosion i velsmag og en god modspiller til de lune og let tunge julefrokost serveringer som frikadelle, medister, ribenssteg og finker. Læg kålen i blød i en frysepose aftenen inden og vend den et par gange. Jeg lover dig, det er det hele værd.

 

Nytårsfest-salaten med jordskokkechips og urter

Rigtigt mange ender med at købe bladgrønt og drivhus salater til nytårsmenuen. I min optik salater uden nogen former for smag og intensitet. Prøv i stedet at lave en salat af årstidens kål, sprøde chips af jordskokker samt en syrlig dressing. Den er smuk, fyldt med saft og smag og en fantastisk ledsager til det røde oksekød. Og så ligner den en million! Prøv at portionsanrette, det giver nytårsbordet et løft.

 

Til sidst vil jeg ønske dig og din familie en glædelig jul og et festligt nytår. Vi ses i 2018.

Kærligst, Mette Løvbom