Fermentering (generel opskrift)
- 500 g grøntsager eller bær
- Vand så det dækker, i eksemplet her 1000 g
- 2% uraffineret flagesalt (af den totale vægt)
Rens grøntsagen eller frugten og skær den i passende ”bidder”. Opskriften her er til 500 gram grøntsager eller frugt, du kan sagtens halvere. Stil et rent sylteglas på en vægt. Kom grøntsagen i sylteglasset og tilsæt evt. lidt krydderurter, til vægten siger 500 g. Kom dernæst vand i, til grøntsagen er helt dækket, og vægten siger 1000 gram. Du skal nu bruge salt svarende til 2% af vægten, 2% af 1000= 20 gram. Læg salt i en røreskål og hæld vandet fra sylteglas over i røreskål. Rør rundt, til salt er opløst. Hæld så saltlagen tilbage i sylteglasset, så grøntsagen dækkes. Fyld en ziplock pose eller frysepose med koldt vand og luk til. Læg posen ned ovenpå grøntsagen, så den er 100% under vand og uden ilt. Bruger du et gammeldags sylteglas, skal du fjerne gummiringen og lukke til. På den måde lukker du gasser fra fermenteringen ud. Bruger du SalatTøsens glasslock beholder, lukker du blot op for ventilen. Stil glasset ved stuetemperatur (20-28 grader) i minimum 4 dage. Er din fermentering begyndt at boble på overfladen, er den klar. Eller kan du give den et par dage ekstra. Opbevar dem derefter på køl og brug dem i salater som det sprøde element eller blend dem i en dressing. Ved at opbevare dem på køl undgår du at de fermenterer yderligere.
Du kan også sylte i en vakumpose (sous-vide), der lægger du emnerne i en pose og tilfører 2 g salt af vægten. Vakuummer posen og læg den på køkkenbordet ved stuetemperatur. Efter fire dage er din fermentering klar. Puster posen sig for meget op på 2. eller 3. dagen, kan du lave en ny forsegling i en ny pose.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.