Sådan holder SalatTøsen jul

oprettet d.

Sådan holder SalatTøsen jul

4. december 2023

Honningsnaps

Ingredienser

0,7 L Brøndum snaps
450 g honning

Fremgangsmåde

Varm honningen i et vandbad, til den er flydende. Hæld snapsen i en skål. Pisk honningen i snapsen, mens den er flydende. Start med en tynd stråle og hæld det stille og roligt ned i snapsen, mens du pisker. Hæld den færdige snaps på flasker og opbevar på køl. Snapsen holder sig op til et år. 

 

 

5. december 2023

Pebernødder

500g hvedemel
250g smør
250g rørsukker
2 tsk stødt ingefær
2 tsk hvid peber
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
1 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 dl piskefløde

Kom sukker og smør i en skål og rør det godt sammen. Vend alle krydderierne i melet og kom mel og fløde i skålen. Ælt dejen med hænderne eller i en røremaskine. Sæt dejen på køl en times tid og lad den sætte sig. Tag dejen ud og del den i fire stykker. Rul hver portion i et langt stykke og skær små bidder af. Form/rul pebernødderne og læg dem på en plade beklædt med bagepapir. Husk at de hæver godt, så de skal ikke være for store. Bag dem ved 200g varmluft i 10-15 minutter afhængig af størrelse. Lad dem køle ned og opbevar dem i en lufttæt beholder. 

 

7. december 2023

Ris a la mande

1 dl vand
60 g grødris
4 dl sødmælk
1 stang vanilje
2 spsk sukker
50 g mandler
3½ dl creme double fløde 50% (eller piskefløde 38%)

Tilbehør: kirsebærsovs


Flæk vaniljestangen på et spækbræt og skrab kornene ud. Vend kornene med lidt rørsukker.
Bring vandet i kog i en tykbundet gryde. Hæld risene ved under omrøring og lad det simrekoge et par minutter. Tilsæt mælk, vaniljekorn og vaniljestangen. Bring det stille og roligt i kog under omrøring og kog grøden under låg ved svag varme ca. 35 minutter. Kig til den løbene og rør gerne i den. Afkøl grøden og lad den gerne stå natten over på køl.
Læg mandlerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem stå 5 minutter og dræn og smut dem. Gem en enkelt mandel og hak resten meget groft.
Pisk fløden, så den lige akkurat samler sig. Den må gerne være meget luftig.
Tag vaniljestangen op af den afkølede grød. Vend sukker og de hakkede mandler i og vend dernæst forsigtigt den piskede fløde i grøden. 
Sæt desserten koldt. Server med lun kirsebærsovs. Og husk at lægge den hele mandel i desserten

😊

 

11. december 2023

Hveder (efter opskrift af Meyers)

15 g gær
1 ¾ dl koldt vand
1 ¾ dl koldt sødmælk
2 æg
700 g hvedemel
55 g sukker
10 g stødt kardemomme
10 g salt
55 g blødt smør

Bland ingredienserne (gem 50g af melet), ælt dejen i ca. 10 minutter på medium hastighed til dejen bliver glat og blank. Ælter du dejen i hånden, kan det godt tage længere tid. Spæd evt. til med de resterende mel, du skal have en glat dej, men den skal ikke virke tør. Dæk dejen til, og lad den hvile og hæve til dobbeltstørrelse. Det tager mellem 1-3 timer alt efter temperaturen i dit køkken.
Del dejen i 15 lige store stykker (ca. 85 g.). Form bollerne ved at lægge et stykke dej på din ene håndflade og rulle det rundt med fingrene på den anden hånd. Læg bollerne med 3-5 cm imellem på en bradepande med bagepapir, og lad dem derefter hæve. Det tager ca. 2-3 timer. Når bollerne er hævet til ca. dobbelt størrelse, vil de nå sammen, så de får form som hveder. Pensl dem evt. med lidt sødmælk.
Bag hvederne ca. 15-20 minutter ved 180° varmluft. Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af. Hvederne kan fryses ned og holder sig en uges tid i en lufttæt beholder. Jeg halverer hvederne og varmer dem ved 200° grader varmluft, til de er godt sprøde og brune og serverer dem med stærk ost, marmelade og smør. 

 

13. december 2023

Appelsinmarmelade med et tvist af jul

1 kg økologiske appelsiner
500 rørsukker
Evt. et par hele stjerneanis
 

Pil halvdelen af appelsinerne, kasser skrællen og skær frugten ud i mindre bidder. Skær den anden halvdel i fire tern med skræl på og skær dernæst de små tern i bittesmå tynde skiver, så skrællen forbliver i skiver. Kom appelsinstykkerne og sukker (og evt. krydderier) i en tykbundet gryde og bring det stille og roligt til kog. Lad det simrekoge ved svag varme i 1 times tid med låg på. Rør i det løbende. Hæld marmeladen på rene glas og luk til. Lad det køle ned og opbevar det dernæst på køl ved 2 grader. 

 

 

14. december 2023

Pers pandestegte frikadeller

500g flæskefars
Lidt flagesalt
2 æg
2 spsk hvedemel m/top
1 løg (ca. 75g)
3-4 dl sødmælk
Friskkværnet peber

Hemmeligheden bag en god fars er rækkefølgen i selve processen. Du skal nemlig først røre farsen sej i to omgange først med salt og dernæst æg, før du begynder at samle den færdige fars. På den måde får du en både luftig og let fars, og du undgår en skilt og tør fars.

Sørg for at alle råvarerne på nær mel og krydderier kommer fra køl, når du går i gang med processen.

Læg farsen i en røremaskine og tilsæt en god mængde flagesalt (jeg starter med ca. ½ spsk flagesalt – bemærk det er ikke samme mængde som ved bordsalt/ fint salt). Jeg bruger flagesalt pga. smagen, og fordi det er uden tilsætningsstoffer. Rør farsen med salt i 5-7 minutter, til farsen er sej. Tilsæt æg og rør igen farsen 5-7 minutter, til den igen er sej. Tilsæt hvedemel og rør dejen homogen. Tilsæt nu sødmælk lidt efter lidt, mens du rører dejen. Min portion plejer at kunne trække 3-4 dl sødmælk, fordi dejen har været rørt sej. Jeg går efter en meget blød fars, da jeg gerne vil have luftige frikadeller. Hak løget fint. Når farsen har den rette konsistens, tilsætter jeg løg og rører farsen homogen. Smag farsen til med flagesalt og friskkværnet peber. Sæt farsen på køl en halv time, inden du steger dem. Den må gerne samle sig lidt.

Smør en pande med lidt olivenolie og varm den op til middelvarme. Form/sæt frikadellerne på panden stille og roligt. Når panden er fuld, tilsætter du mere olivenolie og skruer op for varmen. Min står typisk på 7 ud af 9. Steg frikadellerne brune på begge sider og læg dem i et fad.

Frikadellerne holder sig på køl en uges tid og kan også fryses ned.  

18. december 2023

Mandeldråber med appelsinskal

1 øko appelsin
50 g hakkede mandler m/skal
500g mel
400g smør
200g florsukker
2 æggeblommer
Korn af 1 vaniljestang
 

Riv skal af appelsinen på den fine side af dit rivejern. Hak mandlerne groft. Skær et snit i vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Vend dem men en knivspids florsukker.

Rør alle ingredienserne sammen, til du har en homogen masse. Rul massen til en lang pølse med en diameter på 5 cm. Pak den ind i folie og sæt den på køl natten over. Skær tynde skiver af pølsen og læg dem på en bageplade. Bag dråberne i ovnen ved 220g varmluft i 6-8 minutter. De må godt få lidt farve, det løfter smagen lidt.

Opbevares i en lufttæt beholder og holder sig 1-2 måneder.

 

19. december 2023

Hjemmelavet karrysild med spark i (opskrift fra Meyers)

I opskriften her skal du lave din egen karrypulver. Det gør salaten mere gullig i looket og tilføjer den så meget ekstra smag. Du kan sagtens benytte en god færdigblandet karry, men har du tid og lyst, kan jeg anbefale det hjemmelavede pulver. 

Hjemmelavet karrypulver
½ tsk bukkehornsfrø
2 spsk spidskommen
5 cm kanelstang
2 spsk hele korianderfrø
10 hele nelliker
2 spsk hele fennikelfrø
10 allehåndebær
10 hele tørrede karryblade
1 spsk stødt ingefær
2 spsk gurkemeje
½ tsk fintrevet muskatnød
1 ½ tsk chilipulver

Karrysild
1 spsk stor karrypulver (evt. hjemmelavet)
2 dl mayonnaise
2 spsk creme fraiche 38%
8 stk marinerede sild (dryppet godt af og skåret i passende stykker)
½ tsk sukker
2 spsk æblecidereddike
4 tsk kapers
1 lille æble
salt og peber

Hjemmelavet karrypulver
Ved selv at støde hele krydderier får du en anderledes frisk og intens aroma end noget, du kan købe dig til færdigstødt.
Kom bukkehorn, spidskommen, kanel, korianderfrø, nelliker, fennikelfrø, allehånde og karryblade på en tør pande, og rist dem i et par minutter. Når de lyse af krydderierne får en smule farve, og når det hele begynder at dufte, skal de af panden. Lad dem køle en smule af, og stød dem ad et par omgange i en morter eller en kaffekværn til et fint pulver. Ryst de øvrige krydderier i blandingen, og opbevar karrypulveret tørt i en lufttæt beholder. Brug karrypulveret inden for en måneds tid, hvis smagen skal være intakt.


Karrysild
Vend alt, undtagen sild, sammen og smag evt. til med ekstra salt og peber. Vend forsigtigt sildestykker i dressingen. Pynt med skåret purløg, klippet karse samt æbler i tern.

Server med hjemmebagt rugbrød, halve smilende æg og frisk skåret purløg eller karse.

21. december 2023

Meyers brownie m/ juleskum

(42 stk – en HEL bradepande)
300 g valnøddekerner (eller pekannødder)
750 g Valrhona Guanaja (eller anden 70% chokolade)
405 g smør
15 mellemstore æg
1140 g sukker
195 g hvedemel
¾ tsk bagepulver
¾ tsk havsalt
6 spsk kakaopulver
¼ L piskefløde
1 øko appelsin

Forvarm ovnen til 170° varmluft. Hak valnødderne groft, og stil dem til side. Hak chokoladen groft, og kom den i en skål, og smelt den sammen med smørret over vandbad.
Pisk æg og sukker sammen – ikke for luftigt – og rør den smeltede chokolade-/smørblanding i æggene med en gummidejskraber.
Sigt mel, bagepulver, salt og kakao i, og rør dejen godt igennem. Tilsæt de grofthakkede valnødder, og rør dem i dejen. Hæld dejen i den store bradepande fra ovnen beklædt med bagepapir. Bag brownien i ca. 40 minutter. Den skal – som de fleste chokoladekager – tages ud, mens den er lettere ubagt i midten, dvs. at når du stikker en strikkepind i kagen, skal der hænge lidt dej fast på den. Afkøl kagen i formen, jeg stiller den gerne i koldt i udhuset natten over. Ellers er den næsten umulig at skære ud. Jeg skærer kagen i fire store stykker og fryser 3 af stykkerne ned. Kagen holder sig på køl i en måneds tid i en lufttæt beholder. 

Server med let pisket flødeskum vendt med fintrevet appelsinskal.

 


Kommentar(er) 1

  • Kari Bonderup
    Kari Bonderup

    Spændende og inspirerende

    Svar

Skriv din kommentar