SalatTøsens Grønne Hverdag

Jeg elsker simpel mad. Og grøntsager. Derfor hedder min nye bog “SalatTøsens Grønne Hverdag“. En stor del af min tid går nemlig med at lege med årstidens grønt. Grøntsager har altid været en yndet første violinist i mit køkken, når jeg vælger at spise kød, er det derfor også altid som tilbehør.

I min nye bog ”SalatTøsens Grønne Hverdag” har jeg igen leget løs med årstidens grøntsager. Og jeg har igen fortolket en række danske favorit-serveringer som salater. Det handler om leg. Og om at turde udfordre det gængse og samtidig holde fokus på enkelthed. En god salat skal helst ikke rumme mere end max fem råvarer. På den måde kommer hver grøntsag til sin ret, og du kommer relativt nemt om ved at tilberede de daglige grøntsager til familien.

Grøntsager kalder på smag, derfor leger jeg som regel ved at enten stege, marinere, grille, sylte eller bage. Og jeg koger aldrig mine grøntsager, det tager både spændstighed, intensitet og smag ud af råvaren.

Kartoffelsalat a la bearnaise

Kan man lave en salat, der smager præcis som den klassiske servering af nye kartofler med bearnaise? Ja, i mit salatkøkken kan man godt. Salaten er stadig enkel men proppet med den karismatiske estragonsmag, som vi alle kender fra bearnaisen.

Kartoffelsalat a la bearnaise

1 kg nye kartofler

100 g nye ærter (bælget)

6 grønne asparges

1 bakke rucola

 

Bearnaise-vinaigrette

1 skalotteløg

½ dl sherryeddike

1 tsk dijonsennep

¾ dl koldpresset olivenolie

½ dl hakket frisk estragon

havsalt og friskkværnet peber

 

Skrab kartoflerne og læg dem i en gryde med vand og salt. Bring vandet i kog og lad kartoflerne koge i 5 minutter. Tag gryden af blusset og lad kartoflerne trække i det varme vand i 10-15 minutter, til de er næsten møre. Stik en urtekniv i kartoflerne – den skal kun lige slippe. Hæld vandet fra kartoflerne og læg dem i et dørslag, til de er kølet helt ned. Bælg ærterne. Bræk det nederste af aspargesene. Skræl aspargesene med en kartoffelskræller på langs, så du får fine strimler.  

Bearnaise-vinaigrette

Hak skalotteløget fint. Varm sherryeddiken op i en lille gryde og kom det hakkede løg ved. Lad blandingen simre ved svag varme i et par minutter. Tag det af og lad det køle ned. Kom blandingen i en cylinder og hæld sennep ved. Krydr godt med havsalt og friskkværnet peber. Blend blandingen med en stavblender, til løgene er helt findelt. Hæld olivenolien ved og blend i 10 sekunder, til dressingen er blendet helt ud. Vend den friskhakkede estragon i dressingen.

Vend kartofler, ærter, rucola og asparges med dressingen og anret. Server med friske plukskud af estragon på toppen.

Salaten passer fortrinligt til oksekød eller kylling.

 

Tomater i rucola-pesto

Hvordan balancerer man bitter rucola med solmodne tomater? Det gør man ved at trylle en kraftfuld pesto på rucola, mandler, parmesan og syrlig æblecidereddike – og så kombinere den med søde tomater og salte oliven.

Tomater i rucolapesto

1 kg solmodne tomater i forskellige farver

3 spsk flagesalt

1 rødløg

30 blade rucola (gem en håndfuld, når du laver pestoen)

1 dl sorte tørrede oliven

 

Rucolapesto

1 bakke frisk rucola

2½ dl koldpresset olivenolie

25 g mandler

50 g parmesan

6-8 spsk æblecidereddike

havsalt og friskkværnet peber

 

Rucolapesto Kom rucola i en foodprocessor eller minihakker og kør, til rucolaen er helt finthakket. Kom olivenolien ved og lad det køre i 4-5 minutter, til massen er knaldgrøn og lind. Kom mandler, parmesan og 6 spsk æblecidereddike ved og kør, til pestoen er lind. Smag den til med havsalt, peber og æblecidereddike.

Del tomaterne i kvarter og læg dem i en skål. Vend dem i flagesalt. Kom dem i et dørslag og lad dem dryppe af i to timer. Ryst dem et par gange undervejs. Salt trækker væden ud af tomaterne, og det meste af saltet drypper af i samme ombæring.

Skær rødløget over på langs og dernæst i både ved at føre kniven fra top mod bund. Vend tomaterne med 1 dl af pestoen og de hele rucolablade og lidt af rødløgene. Anret salaten og pynt med rødløg og sorte oliven.

Ikon: Svinekød, kylling

Tip: Gem resten af pestoen til en sandwich eller dressing til en ny salat næste dag.

Opskrifterne er fra bogen ”SalatTøsens Grønne Hverdag”, der udkommer den 16. august. Du kan forudbestille et signeret eksemplar med en ekstra gave lige HER: